REGIONALNA KAMPANJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Focus // 23.11.2015.
AZC-NASTAVAK-KAMPANJE-RAZGLEDNICA-SRBIJA-800x568px

 

Regionalna kampanja „Potpisujem“ je deo višegodišnje borbe protiv nasilja u porodici koju sprovode Autonomni ženski centar i partnerske organizacije iz zemlje i regiona. Kampanja je posvećena primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), a treću godinu za redom je organizuje Autonomni ženski centar.

Od početka godine ovo je 32. žena koja je ubijena od strane svog partnera ili bivšeg partnera u Srbiji. Mnoge od njih prijavljivale su nasilje, proganjanje i pretnje, ali ih niko nije zaštitio. U prošloj godini do policije je stiglo oko 6000 prijava nasilja u porodici, od čega je 3642 policija prosledila tužilaštvu. Osuđeno je 1712, od čega samo 634 zatvorskom kaznom (ostalo su uslovne i novčane kazne). U istom periodu je nasilnicima izrečeno samo 70 mera iseljenja, a kuće je moralo da napusti 1250 žena sa svojom decom.

Ova poražavajuća statistika najbolje pokazuje da Srbija ne primenjuje Istanbulsku konvenciju, koju je ratifikovala 2013. godine godine. Polazeći od toga, glavna poruka ovogodišnje kampanje „Potpisujem“ jeste da se zajedno sa građanima pošalje poruka državi, da ne primenjujući u praksi odredbe međunarodne konvencije, uskraćuje žrtvama primerenu zaštitu. Ove godine se kampanja, zato, vodi pod sloganom „Sa reči – u akciju!

Fokus kampanje u ovoj fazi stavljen je na pet tema: hitne mere zaštite za žrtve nasilja, zaštita od proganjanja, strože kazne za učinioce nasilja prema ženama, SOS telefoni za podršku ženama sa iskustvom nasilja, krizni centri za žrtve seksualnog nasilja i silovanja.

Autonomni ženski centar i partnerske organizacije, u saradnji sa Mrežom Žene protiv nasilja, pozivaju građane i građanke širom Srbije da i ovaj put podrže kampanju svojim akcijama, a pre svega slanjem razglednica sa porukom kampanje na adrese relevantnih donosilaca odluka.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone