RETROSPEKTIVA RAJNERA VERNERA FASBINDERA

Art // 13.11.2015.
Lili_Marleen_09

 

Goethe-Institut u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, a na inicijativu Predraga Azdejkovića, direktorom festivala „Merlinka“, organizuje retrospektivu sa izborom dela Rajnera Vernera Fasbindera.

Od 18. do 22. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11 biće prikazano 10 filmova nemačkog režisera, od ranih dela poput „Žabara“ (1969), do poslednjeg dela „Kerel“ (1982). Ovu retrospektivu započinjemo premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma  „FASBINDER“ (Nemačka, 2015), kojim je autorka Anekatrin Hendl takoreći podigla spomenik Rajneru Verneru Fasbinderu.

Za neke je bio problematičan, drugi su ga nazivali producentom kiča, neki su pak u njemu videli genija. Njegovo mesto u nemačkoj kinematografiji svakako je trajno i neopozivo. Rajner Verner Fasbinder bi ove godine napunio 70 godina.

Sa preko 40 filmova, koje je snimio za svega 13 godina, Rajner Verner Fasbinder ubraja se ne samo u najuticajnije, već i u najproduktivnije nemačke umetnike. Trajno je obeležio sedamdesete godine 20. veka, a pre svega autorski film posleratnog perioda, poznat kao „Nova nemačka kinematografija“. Ono što je zajedničko za sve Fasbinderove filmove jeste da na radikalan i lični način pripovedaju o društvu. Politička i privatna sfera se neprekidno prožimaju.

Odvažni i genijalni stvaralac ovakvog kalibra do današnjih dana nedostaje nemačkom kinematografskom krajoliku – neko ko kao i Fasbinder diže prašinu i stvarno mora nešto da nam kaže. Utoliko mit koji Fasbinderovu smrt opisuje kao kraj jedne ere nemačkog filma, nije u potpunosti neosnovan: „Kulturi je potrebno nešto kao ja“, rekao je Fasbinder 1976. godine u toku jednog televizijskog intervjua. Čini se da možemo da se složimo sa njim.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone