ROSE QUARTZ I SERENITY: BOJE ZA 2016. GODINU

Inspiration // 11.12.2015.
pantone_fashion_-sq_2015

 

Svake godine u ovo vreme, Pantone Color Institute objavi boju za narednu godinu. Za 2015. godinu je odabrana bordo nijansa pod nazivom Marsala – sugestija koju su dizajneri poslušno sledili. Prvi put, Pantone je za 2016. godinu odabrao ne jednu, već dve boje: nežno roze Rose Quartz i bebi plava Serenity.

Kako iz Pantone ističu, ove boje oslikavaju atmosferu u sve više savremenih društava koja se kreću ka ravnopravnosti i fluidnosti roda i koja oslobađaju ljude potrebe za jasnim identitetskim odrednicama, dozvoljavajući im slobodan ličan izraz. Direktorka Pantone Color Instituta Leatrice Eiseman, dodala je da ove boje zajedno demonstriraju “balans između toplijih ružičastih nijansi i hladnijih, smirujućih plavih tonova, reflektujući povezanost i blagostanje, kao i umirujući osećaj reda i spokoja”.

Inspiracija za ove boje, sem u društvenim promenama, bile su i hortenzije. Osim u cvetnim žbunovima, Rose Quartz i Serenity već su viđene u kolekcijama za proleće/leto 2016 modne kuće Prada, Thom Browne, Chanel, Valentino i Carolina Herrera.

 

 

Pantone je proglašavanje „boje godine“ pokrenuo 2000. godine kao deo promišljene marketing strategije. Izbor boje nikada nije nasumičan – Pantone osluškuje kulturni puls globalne zajednice i  – posećujući izložbe, prateći filmove, ali i rad modnih dizajnera – bira boju koja najsnažnije prenosi ključnu poruku za tu godinu i slaže se sa onim kako se ljudi osećaju. Za ljude koji rade u oblastima dizajna, modnog dizajna ili oglašavanja, boja godine je velika stvar.

Čuveni Pantone razvio je posao od obične štamparske kompanije u Nju Džerziju do lidera koji ide korak ispred svih, osluškuje društvene tendencije i nedvosmisleno komunicira bojama. Vlasnik koji je 1962. kupio tada malu kompaniju, lansirao je revolucionarni Pantone katalog boja označenih brojevima kako bi smanjio nesporazume u opisivanju boja za štampu. Iako Pantone ne prodaje boje, svaka boja na svetu pravi se prema njihovim numeričkim oznakama. Razrađena mreža proizvoda – poput Pantone Matching System, Color of The Year, Pantone Color Intitute, Pantone hoteli, Pantone kafei, Pantone šolje, Pantone iPhone tastatura, Pantone karmin, i bliska povezanost sa filmskom industrijom – predstavljaju stratešku i nepokolebljivu misiju ove kompanije da postanu univerzalni jezik boje, ali i brend koji je sinonim dobrog dizajna.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone