RUANDA: DRŽAVA BEZ PLASTIKE

Focus Innovation Inspiration // 30.09.2015.
tumblr_lv8za3cPnv1qjj2z0o1_500

 

Ruanda je 2008. godine odlučila da u potpunosti zabrani nerazgradive plastične kese. Sve plastične kese su zamenjene papirnim, a na granicama se putnici upozoravaju da će sve plastične kese biti konfiskovane.

Ovaj hrabar potez je deo Vizije 2020, plana da se Ruanda transformiše u održivu srednje razvijenu državu. Pre zabrane, većina plastičnih kesa se spaljivala emitujući toksične zagađivače u atmosferu ili su prosto bivale ostavljene da zagađuju životnu sredinu ili zapušavaju kanalizacione sisteme. Svesna da ne poseduje osnovna postrojenja za bezbedno odlaganje plastičnog odpada, Ruanda je ovu zabranu pretvorila u podsticaj za svoju ekonomiju u razvoju. Kompanije koje su proizvodile plastične kese su putem poreskih olakšica ohrabrivane da počnu da ih recikliraju, a stvoreno je i tržište papirnih kesa koje ranije nije postojalo u ovoj državi.

Nakon sedam godina, ova politika se pokazala kao veoma efikasna. Država planira da zabrani i druge vrste plastike u cilju da postane prva država u kojoj ona ne postoji. Činjenica da je jedna zemalja u razvoju koja se suočavala sa brojnim ekonomskim i političkim izazovima uspela da sprovede ovakav revolucionarni zakon, čini da se zapitamo šta bi se moglo postići u daleko razvijenijim zemljama ukoliko bi postojala politička volja za to.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone