SESTRE HEWITT: NESEBIČNO ULAGANJE U RAZVOJ UMETNOSTI

Art Inspiration // 18.11.2015.
SHOP-Cooper-Hewitt-2
Cooper Hewitt Museum

 

Da Gaj Klinije Mecena, po kome je plemenita praksa umetničkog pokroviteljstva dobila ime, nije podržavao mlade umetnike, danas bi civilizacija bila siromašnija za najveći ep rimske književnosti, Vergilijeve „Eneide“. Od feudalnog Japana, porodice Mediči do Pegi Gugenhajm i Čarlsa Sačija, patroni su pružali ključnu podršku genijima poput Leonarda Da Vinčija, Šekspira i Betovena, koji su stvorili svet kakav danas poznajemo. Mecene možda ostaju iza kulisa, ali njihova imena su upisana su u istoriju. Među pionirima ženskog mecenstva viktorijanske Amerike su sestre Sarah i Eleanor Hewitt, osnivačice prvog Muzeja dizajna.

Osnivanje muzeja i ljubav prema dizajnu očekivan je nastavak obrazovanja koje im je otac Abram Hewitt, biznismen, oličenje američkog sna, gradonačelnik i kosmopolita naprednih shvatanja, omogućio. Grandiozna biblioteka dostupna u The Cooper Union for the Advancment of Science and Art koju je Abram osnovao, i brojna putovanja u centre evropskih kulturnih dešavanja razvile su u sestrama sklonost ka izložbama koja je dostigla vrhunac prilikom posete pariškom Musée des Arts Décoratifs gde su dobile ključni podsticaj da takav muzej osnuju u Americi.

Već sa šesnaest godina od (izdašnog) džeparca posvećeno su kupovale na aukcijama retke uzorke i učile su veštinu drvodeljstva i štampe. Do 1897. godine sestre su imale dovoljno veliku kolekciju da bi mogle i zvanično da otvore muzej na četvrtom spratu očeve The Cooper Union. Eksponate su skupljale iz porodične zbirke, od uticajnih prijatelja i na evropskim putovanjima.

Nakon više od sto godina od prvog otvaranja muzeja, kolekcija je od decembra prošle godine dostupna javnosti na novoj lokaciji i pod novim imenom – Cooper – Hewitt Museum of Design. Posle smrti sestara, šezdesetih godina revolt javnosti je sprečio zatvaranje muzeja koji je pridružen kompleksu muzeja Smithsonian.

Danas, The Cooper Hewitt Smithsonian Design Library poseduje preko 90.000 tomova knjiga i predstavlja svetsku kolekciju zbirki, slika, kataloga, dizajna, uzoraka i dekorativnih materijala iz perioda od Renesanse do savremenog doba. U doba kada je ženama odricano pravo na obrazovanje i javnost nije pokazivala interesovanje za dizajn, mecenstvo sestara Hewitt primer je vizionarstva, zadužbinarstva i individualnog doprinosa napretku celokupnog društva.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone