ŠOLJICA KNJIŽEVNOSTI: DRUŽENJE U 18. VEKU

Art Inspiration // 20.11.2015.
Zu_den_blauen_Flaschen_painting_c1900

 

Kada su ljudi u 17. ili 18. veku želeli da saznaju više o novim književnim delima, vestima i događajima, nisu se okupljali na internetu kao danas. Izvori ovih dragocenih informacija bili su kafei u kojima se, pored porcije najsvežnije književnosti, služila kafa.

Kafa je među Evropljanima 17. veka važila prvo za lek, a zatim su preuzeti običaji ispijanja kafe poreklom sa Arapskog poluostrva koji su uključivali duge sate laganog uživanja. Ulice Londona i Pariza postajale su bogatije za sve brojnije kafee čiji su ključni dekor bile raskošne biblioteke, udobne fotelje i prigodno osvetljenje. Kafei su bili popularni u Amsterdamu, Parizu i Beču, međutim, vrhunac popularnosti uživali su u Londonu gde je 1663. godine otvoreno 82 nove kafedžinice, a do 1700. godine bilo ih je više od 500 u celom gradu.

Razvoj racionalističke misli razvijao je ljubav prema književnosti i znanju, ali i prema šoljici napitka poreklom iz daleke Etiopije. Intelektualci, pripadnici srednje klase, koji nisu imali dovoljno luksuzne domove za bogate ceremonije ispijanja kafe, okupljali su se na šoljici kafe i informacija kako bi utolili racionalističku žeđ za novim znanjima i novim književnim delima. U vreme političkih zabrana određenih književnih dela, pariski kafei pružali su utočište za sve anatemisane romane, poeme i njihove autore. Sasvim je izvesno da, iako su francuske vlasti dozvoljavale kafedžinice, upravo u njima su začete prve ideje o Francuskoj revoluciji.

Pored uživanja, u kafeima su se održavale žive naučne diskusije pa čak i predavanja. Među stalnim posetiocima londonskog kafea „Will’s Coffee House“ bili su poznati naučnici Isaac Newton i Edmund Halley. Pisci kao što je irski autor Richard Steele, rituale uživanja u kafi, književnosti i diskusijama doživljavali su kao sastavni deo svojih života. Čak toliko da su im pisma stizala na „kućnu“ adresu – adresu kafedžinice u kojima su provodili svoje dane i pisali knjige.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone