SPECIJALNI GOSTI NOVOGODIŠNJEG KONCERTA

Art // 19.11.2015.
slokar i ana

 

Na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu Regionalne dečije filharmonije specijalni gosti biće renomirani trombonista Branimir Slokar i operska pevačica Ana Petrović koje, pored uspešnih muzičkih karijera, povezuje i posvećenost mentorskom radu, edukaciji i pedagogiji. Dvoje talentovanih muzičara svoje karijere u koncertnim dvoranama širom sveta gradili su paralelno sa profesorskim radom.

Profesionalni put Branimira Slokara neverovatno podseća na scenario filma reditelja Anthony Manna, „Glenn Miller Story“, za koji Branimir priznaje da mu je kao sedamnaestogodišnjaku zaljubljenom u sport bio glavna inspiracija da prvi put u životu uzme trombon sa kojim će izgraditi svetsku karijeru dugu preko 40 godina. Dok u filmu muzički uspon glavnog lika prekida Drugi svetski rat, život je napisao drugačiji put za Branimira. Nakon samo dve godine sviranja trombona, 1965. godine dobija poziciju vodećeg tromboniste Ljubljanske radio filharmonije. Četiri godine kasnije, napustivši psihologiju, završava studije na muzičkoj akademiji i 1972. godine, a sa samo 26 godina, održao je svoje prvo predavanje na univerzitetu u Bernu.

Pored brojnih nagrada i priznanja koje je Branimir Slokar osvojio kao trombonista, moderna muzička škola iz Ljubljane „Slokar Akademija“, koja kroz individualni kreativni mentorski rad pruža mladim muzičarima jedinstveno obrazovno iskustvo, 2013. godine je u njegovu čast ponela njegovo ime. Kao jedan od predavača u školi koju je završilo 472 polaznika iz 37 zemalja, Branimir Slokar prenosi znanja stečena tokom profesure na četiri univerziteta i pisanja devet udžbenika.

Ana Petrović, sopran sa kojom su mladi muzičari Dečije filharmonije već imali čast da dele scenu, bila je solista Narodnog pozorišta u Beogradu, nastupala je na velikom broju koncerata u Srbiji, Austriji i Sloveniji, završila je diplomske i specijalističke studije na Muzičkoj akademiji za solo pevanje i na Filološkom fakultetu kao profesor engleskog jezika i književnosti. Sa podjednakim uživanjem, uspehom i ponosom radi kao profesor Fakulteta za medije i komunikacije i aktivno nastupa u pozorištima i muzičkim projektima regiona.

Sjajne muzičke karijere i posvećenost edukaciji i mentorskom radu izvor su inspiracije za Regionalnu dečiju filharmoniju i kvaliteti kojima teži prethodnih sedam godina. Publika će imati retku priliku da uživa u spoju izvođenja dela klasične muzike mladih talenata sa dvoje solista iz različtih oblasti, ali sa istim žarom za prenošenjem znanja budućim generacijama.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone