STRAH KAO KLJUČ NAPRETKA

Inspiration // 01.02.2016.
tumblr_mztsskwqOC1sfie3io1_1280

 

Svi znamo ko je Will Smith. Muzičar, dobitnik nagrade Gremi, zvezda popularnog sitkoma, dva puta nominovan za Oskara. Osam njegovih filmova uzastopno je zaradilo preko 100 miliona dolara, a uspešan je i kao producent. Jasno je da govorimo o osobi koja razume mnogo o preduslovima i načinima ostvarivanja uspeha.

U nedavnom intervjuu, Smith je otkrio jednu od tajni uspeha koja će vas iznenaditi: to je sumnja u sebe.

Po sopstvenim rečima, Smith „ne može da umakne svojim strahovima“. Međutim, kad oseti strah, on ne uzmiče – direktno se suočava sa njim. Sećajući se događaja iz detinjstva na Jamajci, ispričao je kako je posmatrao ljude koji sa visoke litice skaču u more. Bio je fasciniran, ali i prestrašen, jer nije umeo da pliva. Međutim, odlučio je da ne dozvoli da ga to zaustavi, pa se popeo na liticu i, ubrzo, skočio. Kao što znamo, ostao je živ i zdrav.

Odlučujući uticaj na takvo ponašanje on pripisuje strahu da se neće pokazati dostojnim visokog mišljenja koje su o njemu imale majka i baka, zbog čega je usmerio maksimalne napore na ispunjavanje njihovih očekivanja. Kao posledicu toga, Smith još uvek sumnja u sebe, naročito kada se radi o očekivanjima osoba do kojih mu je stalo.

Povodom straha je rekao: „Naučio sam da ga koristim, da obrnem tu negativnu energiju i učinim je izazovom. Nastavljam da delujem zbog toga što sumnjam u sebe. To me pokreće da budem bolji. Naučio sam da je umeće ovladavanja sumnjom u sebe i njenog kontrolisanja ključ za postizanje uspeha“.

 

Autor: Momir Iseni, XTNsity

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone