ŠVEDSKA KAO PRVA ZEMLJA BEZ KEŠA

Innovation // 29.10.2015.
www.splitshire.com

 

Prema nedavnoj studiji koju je objavio profesor Niklas Arvidsson sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Štokholmu, digitalno plaćanje u Švedskoj je postalo toliko rasprostranjeno da bi ona uskoro mogla da postane prva država u kojoj se ne koristi keš. Švedska je u potpunosti prigrlila nove tehnologije i sisteme za mobilno bankarstvo, a državni pritisak na korupciju je učinio da se građani osećaju bezbedno po pitanju elektronskog novca.

Švedska se ovakvom sistemu približavala godinama. Od karata za prevoz do uličnih časopisa, digitalne uplate su prihvaćene gotovo svugde. Švedska federacija za trgovinu tvrdi da „Švedska uvodi svet u trgovnu bez keša“.

Upotreba keša u Švedskoj jeste sve manja i manja, ali podaci iz Evropske centralne banke ukazuju da Šveđani i dalje podižu značajnu količinu keša. Transakije ispod 100 kruna se najčešće plaćaju kešom, a Švedsko nacionalno udruženje penzionera ističe da 7% njihovih članova nikada ne koristi kreditne kartice. Neke od prepreka koje stoje ne putu da Švedska postane prvo društvo bez keša jesu i online prevare, nelagodnosti povodom ostavljanja ličnih elektronskih tragova, pouzdanost elektronskog sistema plaćanja i turisti.

Čak i sam Arvidsson priznaje da Švedska možda nikada neće biti zemlja u kojoj se keš uopšte neće koristiti: za novčanice se i dalje vezuje određena sentimentalnost čak i kada građani ne žele da ih koriste.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone