Tajni život mačke

Innovation // 29.03.2016.
Programme Name: Horizon - TX: 13/06/2013 - Episode: The Secret Life of Cats (No. n/a) - Embargoed for publication until: n/a - Picture Shows: Wearing a CatCam Rosie - (C) BBC - Photographer: Alex Ranken
Foto: BBC

Mačke su kombinacija divlje i domaće životinje i upravo te osobine su ono što nas kod ovih životinja fascinira. Volimo mačke, ali koliko ih zapravo poznajemo? Mačke vode tajni život, koji je i dalje misterija. “Horizont” je u saradnji s vodećim stručnjacima za ponašanje mačaka izveo eksperiment kako bismo saznali šta rade mačke kada nisu kući. Nedelju dana, 24 sata dnevno, naučnici su pratili život mačaka u jednom naselju na jugoistoku Velike Britanije. Mačke su bile opremljene posebno prilagođenim kamerama i nosile su uređaj za praćenje.

Kad izađe napolje mačka ispoljava ponašanje svojih divljih predaka, kao što je recimo, odlazak u lov, a onda se vrati u kuću i ponaša kao kućni ljubimac koji je ostvario vezu sa svojim vlasnicima. Postalo je očigledno da se zajednica mačaka menja – mačke menjaju ponašanje i to zbog nas. Naučnici smatraju da one i dalje evoluiraju i da će nastaviti da se menjaju i prilagođavaju postajući još pitomije, postajući kućni ljubimci koji su se odrekli instikata, jer će mnoge od njih izgleda postati ono što mi želimo da postanu.

Izvor: RTS, Nevena Todorović

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone