TREĆE MASOVNO IZUMIRANJE KORALA

Focus // 19.10.2015.
paragorgia_arborea

Naučnici su potvrdili da nam predstoji treće masovno izbeljivanje i izumiranje koralnih grebena, što bi moglo da bude najveće izumiranje korala u istoriji. Do kraja ove godine se očekuje da će podvodni toplotni udar i veliki džepovi vrele vode uzrokovani globalnim porastom temperatura pogoditi 38% koralnih grebena u svetu, a 5% njih će nestati zauvek.

Kako je istakao naučnik Dr Mark Eakin, u pitanju je kataklizma od koje naučnici strahuju još od 1998. godine kada je uočeno prvo izbeljivanje koralnih grebena. Kako je istakao profesor Ove Hoegh-Guldberg, direktor Instituta za globalne promene na Univerzitetu u Kvinslendu, trenutni uslovi u Pacifiku podsećaju na situaciju iz 1997. godine kada su klimatske promene propraćene izuzetno visokim temperaturama dovele do izumiranja 16% korala na svetu. Veruje se da će sledeća katastrofa nadmašiti štetu koja je tada načinjena. Konzorcijum naučnika je ovo zvanično potvrdio nakon masovnog izumiranja korala na Karibima ovog meseca i upozorio na neizvesnu budućnost ovih morskih habitata ukoliko se hitno ne preduzmu potrebne mere.

Od 80tih godina je nestala polovina svetskih koralnih grebena, a predviđa se da će porast globalnih temperatura prouzrokovati njihovo potpuno izumiranje polovinom ovog veka. Često nazivani podvodnom prašumom, koralni grebeni su strukture koje formiraju neke od najraznovrsnijih ekosistema na svetu. Zauzimaju tek 0,1% cele morske površine na svetu, a ipak su u isto vreme dom za 25% svih morskih vrsta. Ukoliko oni jednog dana nestanu, četvrtina današnjih morskih vrsta će ostati bez doma ili nestati. Profesor Hoegh-Guldberg je istakao da još uvek postoji nada za koralne grebene, ali samo ukoliko države sveta preduzmu hitne mere za smanjenje emisije ugljenika i zagađenja svetskih okeana.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone