UMETNIČKA IZLOŽBA POSVEĆENA BILU MAREJU

Art // 29.12.2015.
Brian Griffiths BILL MURRAY BALTIC Level 4
Foto: BALTIC Centre for Contemporary Art

 

Britanski umetnik Brajan Grifit, u čijem su portfoliju velike skulpture i instalacije, novom izložbom slavi ličnost i talenat Bila Mareja i priključuje se brojnim poklonicima kulta poznatog glumca.

Izložba pod nazivom „Bil Marej: priča o daljini, veličini i iskrenosti“ sadrži devet malih građevina, arhitektonskih skulptura, koje predstavljaju mesta na kojima je poznati glumac živeo, radio i provodio slobodno vreme.

 

DSC0544

BALTIC Centre for Contemporary Art

 

Ova izložba je metafizička avantura i poetska instalacija, teška za objašnjavanje i puna specifičnog humora, baš kao i sam Marej. Istražujući teme veličina i proporcija, ove skulpture postavljaju pitanje kako se slava, moć i reputacija ličnosti preslikavaju na okruženje u kom ona boravi.

Izložbu je inicijalno inspirisala fotografija nastala na crvenom tepihu Kanskog festivala gde poznati glumac na premijeri „Kraljevstva izlazećeg meseca“ drži minijaturnu kameru. „Ima nečeg celog, kompleksnog, izvesno poetičnog, a definitivno smešnog u vezi te fotografije. Nekako, Bil uspeva da bude toliko stvari u istom trenutku – neprikladan, dečije nevin, ali potpuno samosvestan. Baš kao moderni ludi šeširdžija koji posmatra svet kroz digitalne naočare, on postaje absurdna refleksija paparaco fotografa koji ga okružuju“, objašnjava svoju fascinaciju Grifit.

 

Untitled

BALTIC Centre for Contemporary Art

 

Makete simbolišu Marejeve uloge, između ostalih, drvena kuća sa helihopterskom pistom na krovu koja predstavlja film „Morski svet sa Stivom Zisuom“ Vesa Andersona i kuća na plaži uređena u art deko stilu sa minijaturnim, ali potpuno funkcionalnim nameštajem, poput radija koji svira klasičnu muziku i neverovatno detaljnog bara.

Uloge i ličnost Bila Mareja inspirišu umetničke duše širom sveta koje otvaraju izložbe ili stvaraju bizarne predmete poput šnalica za kosu, minđuša ili nalepnica za nokte sa likom poznatog glumca. U čemu je magija Bila Mareja? Deo odgovora sigurno je u manjku PR mašinerije koja oblikuje njegovu ličnost koju servira javnosti. Fanovi svedoče o Bilovoj neposrednosti koja se pretvara u kratke predstave za fanove, gde god se sretnu sa njim.

Marej kao dobar komšija, najbolji drug, filozof, ozbiljni klovn i holivudska zvezda A liste, svojom ekscentričnošću otežava posao režiserima koji bi želeli da ga angažuju i umetnicima koji bezuspešno pokušavaju da ga kontaktiraju o izložbama koje priređuju u njegovu čast.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone