UN POZIVAJU NA OSLOBAĐANJE DŽULIJANA ASANŽA

Focus // 08.02.2016.
4466613035_68bacfc4b5_o

 

Panel Ujedinjenih nacija objavio je u petak odluku da je osnivač WikiLeaks-a Džulijan Asanž „arbitrarno pritvoren“ i pozvao na njegovo oslobađanje. Ipak, osnivač WikiLeaks-a se i dalje nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu uhvaćen u verbalni rat koji se vodi između tri države.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da „okončaju njegovo lišavanje slobode“, ocenjujući da se mora poštovati „fizički integritet i sloboda kretanja“ Džulijana Asanža. Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadoknade štetu. Kako se u izveštaju navodi, Asanžu je bilo onemogućeno da u potpunosti “iskoristi beneficije” statusa azilanta koji mu je odobren u Ekvadoru.

Izveštaj ovog panela predstavlja malu pobedu za Asanža koji se u petak popodne pojavio na balkonu ambasade kako bi pozdravio nekoliko stotina ljudi koji su se okupili ispred. Držeći kopiju izveštaja UN, Asanž je naglasio da je u pitanju pobeda istorijskog značaja, a da je odluka doneta nakon procesa u kom su i Velika Britanija i Švedska imale učešće. Ekvador je istakao da je nakon ovog izveštaja vreme da ove dve države dopuste Asanžu da izađe na slobodu i da i njemu i Ekvadoru  nadoknade štetu izazvanu njegovim dugačakim periodom zatočeništva u zgradi ambasade.

Ipak, Britanija i Švedska su odmah odbacile izveštaj ovog panela. Britanski minister inostranih poslova Filip Hamond je opisao ove nalaze kao “smešne”, a Asanža nazvao “beguncem od pravde”. Švedska vlada insistira da ovaj izveštaj ne menja situaciju i da ne može da utiče na pokušaje nezavisnih tužilaca da izruče Asanža na ispitivanje povodom optužbe za silovanje iz 2010. godine koju on poriče. Asanž i dalje strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem WikiLeaks-a, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Nakon što su iscrpeli sve zakonske opcije u Velikoj Britaniji i Švedskoj, ovo nesumnjivo predstavlja podsticaj za Asanžov pravni tim. Asanžova advokatica Dženifer Robinson je izjavila da nalazi panela UN predstavljaju „nesumnjivu pobedu“ za Asanža i ovu odluku ocenila kao „izuzetno važnu“. Ipak, Asanž se za sada i dalje nalazi u ambasadi, nalog za izručenje i dalje stoji, a Velika Britanija i Švedska ostaju odlučne u tome da ovaj izveštaj ništa ne menja. Još jedna opcija za Asanža je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, iako je u petak potvrđeno da je Asanž protiv Švedske i Velike Britanije podneo tužbu u novembru  koja je narednog meseca odbačena.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone