USKORO NAJVEĆA RETROSPEKTIVA HERONIMUSA BOŠA

Art // 30.10.2015.
1024px-The_Garden_of_Earthly_Delights_by_Bosch_High_Resolution

Foto: „Vrt zemaljskih uživanja“, Heronimus Boš

 

Dvadeset pet preostalih slika Heronimusa Boša, srednjevekovnog slikara koga često nazivaju „đavoljim slikarem“, danas se nalaze u najvećim svetskim muzejima poput Luvra u Parizu, muzeja Prado u Madridu, muzeja Accademia u Veneciji, Metropolitena u Njujorku i Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu. Charles De Mooij, direktor malog muzeja u Holandiji, je poslednjih sedam godina radio na realizovanju pozajmica kako bi ove slike doveo u rodno mesto ovog velikog slikara – mali holandski gradić ’s-Hertogenboš.

Zahvaljujući saradnji i sredstvima Getty Fondacije, muzej Noordbrabants u Holandiji će prikazati 20 od 25 Bošovih panela i 19 od 25 crteža na izložbi „Heronimus Boš – Vizije genija“, najvećoj Bošovoj retrospektivi ikada. Ova izložba će biti organizovana početkom sledeće godine uoči 500. godišnjice od smrti ovog velikog slikara. U samom gradu će se istovremeno održavati ekstravagantna manifestacija Bosch500, u okviru koje će biti organizovana Bošova parada, projekcija njegovih dela na zgradama, 3D rekreacija njegovih najbizarnijih figura i tura kanalom pod nazivom „Putovanje brodom kroz pakao i raj“.

Veliki deo sredstava koje je Getty fondacija donirala je uloženo u konzervaciju i restauraciju ovih dela. Kako Noordbrabants muzej nije imao nijedno delo koje bi mogao da ustupi ovim gigantima iz sveta umetnosti, grad ’s-Hertogenboš je pristao da finansira opsežno međunarodno istraživanje Bošovog života i dela. Na taj način će svaki od ovih muzeja dobiti novo znanje o Bošovim delima koje poseduju. Prvi rezultati ovog istraživanje će biti prikazani u dokumentarcu koji se očekuje tokom 2016. godine.

Neke od Bošovih slika su bile u izuzetno lošem stanju za ovo veliko putovanje. Bilo je izvesno da muzej neće moći da dobije najpoznatije Bošovo delo „Vrt zemaljskih uživanja“. Ovo delo se nalazi u Španiji od 16. veka, a 1939. godine je iz kraljevske kolekcije premešteno u muzej Prado u Madridu. Muzej je zauzvrat ponudio sliku „The Haywain“ koja će napustiti Madrid prvi put posle 450 godina.

Napori muzeja Noordbrabants predstavljaju inspiraciju i odličan model za sve male muzeje širom sveta koji žele da postave velike izložbe.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone