VANREDNA SITUACIJA ZBOG ZIKA VIRUSA

Focus // 02.02.2016.
insect-1033804_1280

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika koji prenose komarci. Nivo zabrinutosti je eskalirao u odnosu na prošlu nedelju kada je najavljeno formiranje specijalnog komiteta koji bi procenio opasnost.

Kako je istakla generalna direktorka SZO Margaret Čan, virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu i neophodna je hitna i koordinisana međunarodna akcija kako bi se unapredilo dijagnostikovanje i ubrzalo istraživanje i rad na vakcini. Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom je 12 nezavisnih članova komisije koji su stručnjaci iz celog sveta u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti oblasti, razmatralo da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

Ovaj virus koji prenose komarci je doveden u vezu sa opasnim neurološkim oštećenjima poput mikrocefalije kod novorođenčadi, urođenog defekta koji uzrokuje da se bebe rađaju sa abnormalno malom glavom i nedovoljno razvijenim mozgom. Sa hiljadama novih slučajeva prijavljenih u Brazilu, lekari upozoravaju trudnice širom Južne i Severne Amerike da preduzmu neophodne mere opreza, pa čak i odlože planiranu trudnoću.

Ova infektuozna bolest je najverovatnije povezana sa ovogodišnjim El Ninjom, globalnim klimatskim ciklusom čija je odlika nastanak toplog pojasa u ekvatorijalnom Pacifiku. Ipak, zika virus nije jedina zdravstvena bojazan koju El Ninjo donosi, a ovogodišnji pejzaž infektuoznih bolesti bi mogao da predstavlja pogled u mnogo mračniju budućnost.

Zika virus uzrokuje Aedes aegypti, ista vrsta komaraca koja širi žutu groznicu, tropsku groznicu i čikungunja virus. Kako se svi komarci razmnožavaju u vlažnim područjima, ni ova vrsta nije izuzetak. El Ninjo je ove godine stvorio idealne uslove za njihovo razmnožavanje u Južnoj Americi. Brazil, Paragvaj i Argentina su krajem decembra iskusili najveće poplave u poslednjih 50 godina, ali i neuobičajeno visoke temperature koje dovode do povećanog broja komaraca i ubrzanog razvoja larvi.

Kako su svi patogeni poput virusa, bakterija, gljivica i parazita osetljivi na toplotu, El Ninjo se dovodi u vezu i sa širenjem drugih infektuoznih bolesti poput tropske groznice ili malarije. S obzirom da su klinički simptomi zika virusa vrlo slični tropskoj groznici, stvara se bojazan da će se i Zika virus raširiti u druge krajeve sveta u kojima je tropska groznica već opšte mesto.

U istoriji ove organizacije, ovo je tek četvrta po redu globalna vanredna situacija. Međunarodne vanredne situacije po pitanju javnog zdravlja su proglašene prilikom epidemije Ebola virusa, polia i svinjskog gripa.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone