VEČERAS POČINJE 11. SLOBODNA ZONA

Art // 05.11.2015.
B1+3mm obrez

 

Večeras počinje jedanaesti po redu festival Slobodna Zona koji će se trajati do 10. novembra, a održavaće se u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Slobodna zona je serija programa koji se baziraju na angažovanoj, savremenoj filmskoj produkciji, a čiji je cilj bavljenje aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Filmovi Slobodne zone nude sasvim drugačije viđenje sveta daleko od holivudskog spektakla i pojednostavljivanja najdostupnijih medija. Festival će biti svečano otvoren u 20h u Sava Centru, projekcijom dokumentarnog filma „Ejmi“ reditelja Asifa Kapadije. Film „Ejmi“ je portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao. Festival će svečano otvoriti Olja Bećković.

 

 

Ove godine se na programu Slobodne Zone nalaze 25 angažovana dokumentarna i igrana filma, dobitnici nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima. Jedan od miljenika publike i kritike svakako je dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film „Taxi“ Džafara Panahija, za koji su već rasprodate projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda i u Domu omladine Beograda.

 

 

Gošća selektorka „Slobodne Zone“, novinarka i glumica Olja Bećković, publici će predstaviti tri filma. Pomenuti film „Taxi“, kao i film „Kako prići slonu?“ uzbudljivu filmsku priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program i sjajni dokumentarni film „Glumica“ Roberta Grina o kom će biti organizovana diskusija u okviru Noćnih razgovora.

 

 

U okviru Ženske programske linije publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će između ostalog imati priliku da vidi francuskog kandidata za Oskara 2016. – film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, „Mustang“, iznenađenje programa „15 dana autora“ festivala u Kanu sa pet neverovatno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama; zatim muzički dokumentarni film „Ples sa Marijom“, Ivana Gergoleta o plesnom studiju devedesetogodišnje Marije Fuks, izuzetne žene, koja decenijama okuplja igrače bez obzira na njihova telesna ograničenja i slavi terapeutsku moć muzike. Američki film „The Yes Men su revoltirani“, Laure Niks i Klub Pabla Laraina, pravi su filmski dragulji „Slobodne Zone“ koje ne bi trebalo propustiti.

 

 

Festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21h u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i ove godine ponovo očekuju Noćni razgovori, čiji je urednik, kao i prethodnih godina, Ivan Milenković. Uvod u prvo veče Noćnih razgovora čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea „Oni osećaju da vatra gori“. Autor priču o izbeglicama nasukanim na obalama Evrope i zarobljenim na periferijama evropskih gradova, priča iz neobične perspektive čoveka koji je već mrtav. Knibe je u isto vreme scenarista, reditelj, snimatelj i montažer, a u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu iscrtava svojevrsnu kartografiju bekstva čiji smo direktni svedoci poslednjih meseci. Gosti „Noćnih razgovora“ biće dr Jovan Čekić filozof, (Fakultet za medije i komunikacije) i umetnička grupa Škart.

 

 

Publika će tokom festival, kao i prethodnih godina, glasati za najbolje filmove. Njih će na proleće sledeće godine u okviru turneje festivala moći da vide i gledaoci širom Srbije, a autorke i autore najboljih filmskih recenzija očekuju i vredne nagrade.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone