VEK AVANGARDE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

Art // 29.02.2016.
Vek avangarde plakat

 

Susret na temu „Marineti: Zvuci budućnosti!?“ biće organizavan u Galeriji Artget 3. marta u 19 časova. Ovaj martovski susret posvećen je inicijalnom avangardnom pokretu – futurizmu, njegovim estetičkim i ideološkim odlikama, vezama sa kubo-futurizmom i dadizmom.

Ovaj susret je drugi po redu koji Kulturni centar Beograda organizuje u okviru ciklusa Vek avangarde – povodom stogodišnjice dadaizma 1916 – 2016. U okviru ovog ciklusa će tokom 2016. godine biti organizovano nekoliko susreta na kojima će se evocirati gestovi različitih autora iz perioda istorijskih avangardi, ali i razmatrati njihovi savremeni tragovi. Kroz programe bi trebalo ukazati na koncepte i dela savremene umetnosti i književnosti koji se danas mogu označiti „avangardnima“, u smislu političko-društvene subverzivnosti i poetičke inovativnosti. Ciklus je započeo 5. februara na dan iniciranje Kabarea Volter, temom „Marsel Dišan, preteča dadaizma“.

Osim opštoj publici, ovi programi su namenjeni i mladima (srednjoškolci i studenti), koji će kroz KCB-ovu saradnju sa školama i fakultetima biti uključeni u projekat. Programi su definisani kao „susreti“, odnosno okupljanja u cilju isticanja vrednosti zajedničkog „uživanja“ u javnom prostoru, vrednosti kolektivnog stvaranja, a pre svega – saradnje, tako tipične za avangardiste, inače izrazite individualce…

Manifestacija „Vek avangarde“ će trajati do septembra 2016. godine, a programi će se odvijati jednom mesečno. U aprilu će biti organizavan susret na temu „Ruska avangarda: Smrt buržujskoj umetnosti, živeli proleteri (umetnost treba menjati)“, u maju će tema biti „Nadrealizam, spavajmo, sanjajmo (umetnost je promenjena?!)“, a u junu „Žene avangarde: muze / boginje / proleterke…“. U septembru će u okviru Dada on Tour biti predstavljen višednevni nomadski šator Kabarea Volter iz Ciriha sa instalacijama koje će biti postavljene u Knez Mihajlovoj ulici sa multimedijalnim sadržajima posvećenim dadaizmu.

U martovskom razgovoru, ali i slušanju „zvukova budućnosti“ kroz dela F.T. Marinetija, L. Rusola ili F.B. Pratela, učestvovaće DJ lebowski, Amra Latišić, Dubravka Đurić i Adriana Sabo.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone