VIZIJA BUDUĆNOSTI KROZ POSTERE

Art // 22.02.2016.
Kepler_16bt

 

NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon (JPL) je objavila kolekciju Visions of the Future, 14 postera svemirskih putovanja slobodnih za preuzimanje, naglasivši da je „mašta naš prozor u budućnost“.

Ovi prelepi posteri, u čijoj su izradi učestvovali i dizajneri studia Invisible Creatures, promovišu budućnost svemirskog putovanja i prikazuju različite svemirske destinacije poput Saturnovog meseca Encelada, znamenitosti Marsa, Velike ture solarnog sistema ili visoke gravitacije udaljene planete HD40307g. Posteri su napravljeni u stilu WPA postera, rađenih tokom Velike depresije 30ih i 40ih godina, koji su imali za cilj da ohrabre putovanja u nacionalne parkove i druge turističke destinacije u SAD.

Ove fantastične ilustracije bi trebalo da podstaknu na razmišljanje o ljudskom potencijalu za istraživanje svemira. One naglašavaju kontinuitet između naše sadašnjosti, vekova iza nas i vekova koji su pred nama. „Dok gledate ove fotografije maštovitih putničkih destinacija, setite se da možete biti tvorac svoje budućnosti“, navodi se na sajtu NASA-e.

Slični projekti poput ovog su i putnički posteri na Mars koje je objavio SpaceX prošle godine i svemirski putnički posteri koje je dizajnirao Steve Thomas, od kojih su neki uključeni u inicijativu Guerilla Science’s Intergalactic Travel Bureau koja nudi i fiktivne rezervacije za svemirske destinacije.

Donosimo vam neke od najzanimljivijih postera, a ovde možete pregledati celu kolekciju i preuzeti je u visokoj rezoluciji.

 

HD_40307g

 

Kepler_16b

 

Enceladus

 

Jupiter

 

Grand_Tour

 

Kepler_186f

 

Titan

 

Pegasi_51

 

Venus

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone