ZATVORENA PARISKA NEDELJA MODE

Art Inspiration // 09.10.2015.
GettyImages-490871222

 

Nedelja mode u Parizu je zatvorena pre dva dana revijama Louis Vuitton i Miu Miu  na kojima je prikazana vizija inkluzivnijeg modnog pejzaža.

Miu Miu kolekcija je sastavljena od narazličitijih motiva poput “prairie” haljina sa naborima, haljinama koje podsećaju na maturske toalete, zabavnog glamura sa obojenim krznima, tribalnih printova koji su se uklapali sa geometrijskim šarama. Kolekcija je iracionalna, ali se uklapa u celu modnu sezonu gde su dizajneri predstavljali kulturološke i istorijske reference generišući multireferentnost, multikulturalizam i pre svega inkluzivnost.

Na reviji Louis Vuton, Nicholas Ghesquiere je prikazao svoju viziju budućnosti futurostičkom kolekcijom koju je nazvao “post-cyber”. Kolekcija je bila ispunjena fascinantnim srebrnim i malo plastičnim tkaninama, svemirskim printovima i seksi skulpturalnim haljinama. Nicholas Ghesquiere uvek uspeva da odvede u svet koji niste očekivali da vidite i oslikava Louis Vuitton koncept  raznolikosti, intrigantn, otvorena.

 

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Prethodnih dana je Rick Owens predstavio svoju prolećnu žensku kolekciju na provokativnoj reviji  pod nazivom “Slavljenje ženske forme”. Na reviji su učestvovale lokalne gimnastičarke koje su hodale pistom i nosile druge žene koje su bile vezane za njih u najrazličitijim akrobatskim formacijama koje su prkosile gravitaciji. U pitanju je metafora za nesebičnost i osećaj zajedništva, ali i omaž konceptima sestrinstva, majčinstva i regeneracije – ženama koje odgajaju žene, ženama koje postaju žene i ženama koje se podržavaju međusobno.

 

Untitled1

Foto: Francois Durand/Getty Images

 

Za Chanel reviju, Karl Lagerfeld je pretvorio Grand Palais u Parizu u aerodrom pod nazivom “Aeroport Paris Cambon”. Pozivnice za reviju su bile u obliku avionskih karata, a stjuardese sa Chanel logom su proveravale boarding propusnice prisutnima. Revija je bila raznovrsna – od šuškavaca u verziji visoke mode, preko sukanja od tvida do sportskih bejzbol detalja. Na većini modela je bio prisutan duh 80tih, sa hrabrim geometrijskim šarama na džemperima, “bomber” jaknama, veselim abstraktnim formama šifonskih haljina, fluorescentnim i plisiranim suknjama.

 

PARIS, FRANCE - OCTOBER 06:  Generale view of the runway during the Chanel show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2016 on October 6, 2015 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Alexander Wang je predstavio svoju poslednju reviju za Balenciagu sa jednostavnom i ležernom kolekcijom. Dizajner će se sada više fokusirati na svoj brend, a u Balenciagi će ga zameniti gruzijski dizajner Demna Gvasalia.

Pogledajte i listu omiljenih revija koju je sastavio časopis Business of Fashion.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone