ZBOG ČEGA PROTESTUJE 60.000 GRAĐANA SEULA

Focus // 20.11.2015.
city-899275_1920

 

Kada građani jedne od najuspešnijih svetskih ekonomija organizuju masovni protest u glavnom gradu izvesno je da krupni razlozi stoje iza ujedinjenja radničkih sindikata, poljoprivrednika i nevladinih udruženja protiv konzervativne predsednice Park Geun-hye. Na polovini mandata, kabinet predsednice Park se suočava sa nasilnim demonstracijama, ekonomskim dilemama i duhovima kolonijalne prošlosti.

Jedan od razloga za protest, koji je prema nekim procenama okupio i više od 70.000 građana, je istorijski revizionizam predsednice Park. Ćerka južnokorejskog diktatora polovine 20. veka, ubijenog predsednika Park Chung-hee-a, želi da se ozakoni državni monopol na tržištu školskih udžbenika kako bi, kako se navodi, tim putem izmenila očevu istorijsku ulogu u saradnji sa japanskim kolonijalnim vlastima. Protesti su prešli u nasilne iako je na ulicama 20.000 pripadnika organa reda koji pokušavaju da zavedu red suzavcem i vodenim topovima.

Ekonomski izazovi sa kojima je Park obećala da će se izboriti do kraja mandata 2018. godine, među kojima su balansiranje ogromnog izvoza izgradnjom domaćeg tržišta usluga, najverovatniji su uzrok nemira. Stopa rasta izvoza od 9% smestila je Južnu Koreju na sedmo mesto liste najvećih izvoznika. U takvom ekonomskom okruženju u kome dominiraju velike kompanije poput Samsunga i Hyundai Motorsa sa veoma niskom mobilnošću radne snage, teško je graditi tržište usluga.

Predložene ekonomske mere olakšaće kompanijama otpuštanje radnika, dovešće do smanjenja radnih sati i uključuju podsticaje za angažovanje nezavisnih saradnika (outsourcing). Radnički sindikati veruju da će mere predsednice Park dovesti do promene sistema zasnovanog na stabilnosti radnog mesta i nagrađivanju po godinama radnog staža. Vlada, sa druge strane, postojeći sistem drži za glavni razlog male mobilnosti radne snage koji koči dalji rast jednog od najuspešnijih azijskih ekonomskih tigrova.

Poljoprivrednici su svoje razloge za priključenju masovnim demonstracijama videli u završetku trgovačkih pregovora sa Kinom koji će rezultirati masovnim uvozom kineskih poljoprivrednih proizvoda u Južnu Koreju. Među prvim žrtvama demonstracija je poljoprivrednik star 69 godina koji povređen tokom akcije korišćenja vodenih topova. Predstavnici opozicionih partija za ovo krive nasilne metode kontrole demonstracija.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone