ŽENA PRVI PUT NA ČELU NEPALA

Focus // 01.11.2015.
24053451

 

Bidhya Devi Bhandari je izabrana za novu predsednicu Nepala. Ona je prva žena koja će stupiti na ovu funkciju od kada je u ovoj državi uspostavljena demokratija 2008. godine.

Bidhya Devi Bhandari, zamenica predsednika Ujedinjene marksističko-lenjinističke komunističke partije Nepala i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, aktivno je lobirala za izmene ustava kako bi se napravio zaokret od tradicionalno patrijarhalnog društva u kom su žene bile ograničene na rad u kući ili na farmama, ka društvu u kom žene imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci. Prema novom ustavu koji je izglasan pre mesec dana, žene moraju da čine jednu trećinu u parlamentu, a žena mora da bude izglasana na poziciju predsednika ili potpredsednika države. Kako je Bhandari izjavila, rezultati ovih predsedničkih izbora predstavljaju prvi korak ka poštovanju ustavom zagarantovane rodne jednakosti.

Bhandari je bila vodeća politička figura od pogibije njenog muža Mahade Bhandari 1993. godine, koji je bio vođa komunističke partije Nepala. Bila je vođa demonstracija protiv kralja Gyanedre 2006. godine, nakon kojih je okončana njegova autoritarna vladavina i Nepal postao demokratska republika.

Ovo su drugi predsednički izbori koji su održani od 2008. godine. Bhandari je zamenila predsednika Rama Barana Yadava, kome je tada dodeljen dvogodišnji mandat, ali je produžen na sedam godina zbog odugovlačenja izglasavanja novog ustava.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone