Žene koje čitaju na slikarskom platnu

Art // 30.09.2015.
Benczúr,_Gyula_-_Woman_Reading_in_a_Forest_-_Google_Art_Project

 
Žene koje čitaju u samoći izgubljene u stranicama svoje knjige su čest motiv koji se ponavlja kroz istoriju umetnosti. Kadist Art Fondacija je pokrenula online projekat The Reader pozivajući savremene umetnice da osmisle narative koji prate ova kultna umetnička dela i na taj način daju glas subjektima na ovim slikama. Tekstovi koji oživljavaju ove sugestivne vizuelne scene su predstavljeni u vidu audio snimaka dostupnih na stranici ovog projekta. Projekat je organizovan u saradnji sa umetnicom Enar de Dios Rodrigez, a kurira ga osnivač fondacije Džozef del Pesko.

 

Umetnice su pozvane da se „uključe u provokativno preplitanje fikcije i muzeoloških podataka“, a rezultati su raznoliki i crpe inspiraciju iz umetničkih i životnih pozadina ovih autorki: npr. umetnica iz Njujorka Kristin Sun Kim je osmislila narativ u formi toka svesti za sliku „Čitateljka“ Harolda Knight-a, dok je meksička umetnica Adriana Lara je izabrala isečak iz „Filozofije u budoaru“ Markiza de Sada za sliku „Dve devojke čitaju“ Artura Džordža Vokera.

 

Većina ovih slika nose različite varijacije naslova poput „Žena koja čita“ ili „Čitateljka“. Ovi šturi naslovi ukazuju na ogroman broj žena u istoriji umetnosti koje su bile modeli velikim umetnicima, a kojima je danas nemoguće ući u trag. Dela mahom datiraju iz 19. veka koji je predstavljao period sve veće pismenosti i uspona popularne beletristike. Slike žena koje čitaju predstavljaju vizuelni zapis promene društvene klime i otvaranje prostora za žene u obrazovanju.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone