ZGODNO U TOKIJU

Inspiration // 10.02.2016.
DSCF1704
Foto: Goran Galić

 

Zgodno. Komforno. Prikladno. Kad ste zadnji put koristili te riječi? Ja se ne sjećam svog posljednjeg puta. U Japanu, riječ benri (zgodno, convenient) ima poseban značaj. Utoliko da opisuje koncept života. Ponekad i standard. Novcem ne kupujete luksuz, već udobnost, i vrijeme.

Opće je poznato da Japanci puno rade, pa je tako svaka minuta slobodnog vremena rijetka, te na njihov nereligiozni način, i “sveta”. Istu tu minutu stoga cijene, usudio bi se reći, malo više od nas. Svakako, kao i mi, Japanci žele izbjeći trošenje tih „nekoliko minuta“ na plaćanje računa, transport, kupovanje namirnica, odlaske u pošte, banke itd.

Što kad bi sve te “glupe” svakodnevne zadatke mogli obavljati na jednom mjestu? U bilo koje vrijeme? Utopija? Čini se da nije.

 

DSCF1533

Foto: Goran Galić

 

Neki dan sam podignuo novce, kupio karte za koncert Bon Ivera, isprintao materijale za posao, poslao dva paketa, platio režije, kupio namirnice i prolistao mangu dok sam čekao da mi se zagrije hrana u mikrovalnoj. Ok, za ovo zadnje nije istina, nisam ljubitelj mange. Ali da jesam, mogao sam i to napraviti. Sve to sam obavio u nekih 70 kvadrata Lawsona, jednog od takozvanih “konbini” trgovina. Da ne kažem da sam usput mogao kupiti potkošulju ili kravatu, kozmetiku, rukavice za zimu, uzeti kavu za van, ili čaj. Mogao sam isprintati ove fotografije koje gledate, kupiti kartu za Star Warse, ili neko od gotovih jela. Imaju sasvim solidan suši, udon, oden zimi, salate, tjestenine, itd. Ako bi želio jesti odmah, mogu i oprati ruke na malom umivaoniku kraj kase. Ukoliko mi se ne da do wc-a, koji je u kutu, udaljen svega nekoliko metara.

 

DSCF1665

Foto: Goran Galić

 

Statistika kaže kako je po jedan dućan na svakih 2.000 stanovnika. Ne mogu izvući neki zaključak iz toga, ali ono što znam je da se po jedan nalazi svakih 100 metara, u zonama gdje su veće guzve, nerijetko je to puno bliže. Dominiraju Seven Eleven, Family Mart, Lawson, Sunkus, i variraju u veličini. Međutim ne i u ponudi. Ukoliko za vrijeme ručka isprljate kravatu, ne očajavajte. I u najmanjima ćete naći zamjenu.

 

 

Kad sam počeo razmišljati o ovoj temi, nisam bio fokusiran na to da li je ovaj model dobar za ekonomiju zemlje, da li je etičan u smislu monopolizacije i fer poslovanja prema konkurenciji. Gledam to iz perspektive čovjeka sa početka ovog članka, onoga koji ima „nekoliko minuta”. On je sretan. I to je ponekad dovoljno. Zapravo, to je uvijek dovoljno.

 

Autor: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone