ŽIVOT POSLE SMRTI

Innovation Science Tech // 02.12.2015.
Ex-Machina-Download-Wallpapers_0

 

Sa razvojem robotskih udova koje kontroliše mozak, naprednim biomedicinskim implantima i sve naprednijim medicinskim zahvatima, čini se da smo sve bliži savladavanju smrti. Transhumanisti veruju da će modifikovanjem ljudskog tela tehnologijom moći da mu beskonačno produže život, dok zagovornici tehnološke singularnosti veruju da će veštačka inteligencija toliko napredovati da će čovečanstvo jednog dana postati suvišno. Kompanija Humai iz Los Anđelesa radi na projektu “Atom&Eve” koji ima za cilj da produži ljudski život prebacivanjem ljudske svesti u veštačko telo nakon smrti.

Koristeći nanotehnologiju, bioniku i veštačku inteligenciju, Humai želi da sačuva stilove govora, bihevioralne obrasce, procese mišljenja i kompletne informacije o funkcionisanju ljudskog tela. Ovi podaci bi se dalje kodirali u višestruku tehnologiju senzora, koji bi zatim bili ugrađeni u veštačko telo zajedno sa mozgom preminulog čoveka.

Humai će krioničkim postupkom zamrznuti mozak preminulog sve dok njihova tehnologija ne bude u potpunosti razvijena i spremna. Nakon toga će ovaj mozak biti ubačen u veštačko telo koje će moći da nastavi život na način na koji je preminuli navikao. Njegove funkcije će biti kontrolisane mislima na sličan način kao i u pravom telu – merenjem moždanih talasa. S obzirom da će mozak čoveka nastaviti da stari i u ovom veštačkom telu, mrtve ćelije će biti nadoknađene pomoću nanotehnologije i kloniranja.

Izazovi jednog ovakvog projekta deluju nepremostivo: oživljavanje mozga koji je mrtav, njegovo osposobljavanje da kontroliše mašinu baziranu na silikonu, repliciranje suštinskih odlika koje čine jednog čoveka – njegove ličnosti, njegovih iskustava, sećanja, samog uma. Ipak, zaposleni u kompaniji Humai su optimistični i veruju da će ova tehnologija biti dostupna za tridesetak godina. “Ne posmatram to kao borbu protiv smrti, već kao činjenje smrti opcionom. Lično ne mogu da zamislim zašto bi neko želeo da umre, ali poštujem svačije želje”, istakao je osnivač kompanije Josh Bocanegra za Popular Science. Dodao je i da veruje da ljudsko telo ima određena ograničenja i da nije evoluiralo sa najboljim mogućim funkcijama. Novo veštačko telo će iskoristiti pun potencijal ljudskog mozga i dodatno unaprediti ljudsko iskustvo.

Interesantno je da pored Bocanegre koji se pretežno bavi strategijom, Humai trenutno ima još samo četvoro zaposlenih: dvoje istraživača koji rade na veštačkoj inteligenciji, nanotehnologiji, bionici i razvoju senzora, jednog stručnjaka za veštačku inteligenciju i ambasadora koji treba da formira tim ljudi koji će edukovati javnost o ovoj tehnologiji i njihovoj viziji.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone